4 örter till den som har sömnproblem

Utmattningsskolan går nästan alltid matvägen och via olika örter

Lavendel är ett lugnande medel, urindrivande, antiseptisk, antiviral och en anti-inflammatorisk ört som har medicinskt använts i årtusenden.

En del örter är känd för att lindra nervös huvudvärk, migrän, ångest, depression, sömnlöshet, yrsel, uppblåsthet, matsmältningsbesvär, gasbildning, högt blodtryck, astma, och minska symtom från förkylningar, influensa, och feber.

I boken får du lära dig hur du använder bland annat lavendelolja, och en del andra smarta och för oss okända indiska örter, effektivast och som just sömnmedel.

Men vi använder också en hel del mat samt växter, torkade örter, som har visat sig framgångsrika och som snackar förstånd med din hjärna som är den som ger hormonorder.

Samtliga metoder i boken är använda av tusentals svenskar under 1,5 år innan bokens skrevs, och som går i Utmattningsskolan.

sömnlös, kan sova,

Utdrag ur Sömnlös

SÖMNKLOCKAN STYR

sömnstörningarDu kommer att få en uppsjö av sömntips som du kan testa för att se vad som passar dig. Många inom UMS gnider in en droppe lavendelolja mellan ögonen, eller på kudden, och det räcker.

Du kommer att få fler sådana enkla och billiga tips längre fram men först ska vi kika på vem som bestämmer och var makten ligger.

Nobelpriset i medicin 2017 delades lika mellan Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W Young. ”De prisas för sina upptäckter av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm.” Kort uttryckt har de nu etablerat sömnklockan.

Den inre klockan kan man själv påverka med till exempel kaffe, som gör att den naturliga sömnklockan flyttas fram.

– Detsamma gäller blått ljus som skjuter sömnklockan framåt. Ett tips är därför att inte använda läsplatta innan man ska somna på kvällen, säger Maria Eriksson.

Det vet ”alla” att om man dricker kaffe nio på kvällen lär man inte somna tio men få vet att blått ljus påverkar. Om vi fikar, lägger oss i ett sovrum utan mörka gardiner mitt i sommaren, ett sovrum som dessutom är för varmt, och efter att vi använt läsplatta på kvällen, har vi alltså goda chanser att inte kunna sova alls.

Många känner också att de inte har tid att sova. Man vet via undersökningar att minst halva befolkningen sover på tok för lite och med stora störningar, en del av dem är självförvållade och kan lätt rättas till, annat kan vi inte kontrollera.

De tre amerikaner som fick dela på Nobelpriset i medicin 2017 förklarar hur växter, djur och människor optimerar sin fysiologi så att den är väl förberedd inför dygnets olika faser. Det priset lär på sikt få fler att tala om mat- och sovklockor som du inte heller kan kontrollera.

Det finns ett tidsmässigt avstånd mellan Nobelpriset 2017 och fackets förhandlingar för skiftarbetare, men den dagen kommer då sovklockan blir en förhandlingsdetalj.

Deras studier har hjälpt oss att bättre förstå människans biologiska klocka och hur våra kroppar fungerar. Alla levande organismer har varit tvungna att anpassa sig efter vår planets rotation, säger Nobelpristagarna.

– Och det innebär att alla organismer har varit tvungna att anpassa sig till att det finns perioder när det är mörkt och när det är ljust. Så det är många av våra fysiologiska funktioner som styrs av den här klockan som finns i våra celler och som har ett sinnrikt återkopplingssystem så att den håller reda på tiden, säger Edvard Smith, professor i molekylär cellgenetik vid Karolinska Institutet, skriver SVT.

Vill du ha ett pressexemplar av ”Sömnlös”? Kontakta press@bod.se

Vanliga örter, svenska örter som lavendeln, räknas till medicinska örter:

Du kommer att få lära dig räkna orsaker; 1,2,3

 

Immun.se säljer 2 start-kit och även UMS-böckerna

 

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *